Sistersinwonderl

De verschillende soorten olie voor de motor van je auto

 5w30 olie

Je vraagt je misschien wel af wat al die cijfer betekenen op verschillende flessen olie voor je motor? Bijvoorbeeld  5w30 olie , 5w40, 10w40, 15w40 of 0w20. De uitleg van deze cijfers geven we je in dit artikel. Iedere olie is op een andere manier samengesteld en hierdoor beter geschikt voor een andere brandstof motor. Een benzine of diesel motor heeft een andere soort motorolie nodig.

De dikte van de olie bij een lage temperatuur

De cijfers van de verschillende soorten olie voor je motor worden op een manier samengesteld. Het nummer 0w, 5w of 10w geeft de pompbaarheid van de olie bij een koude temperatuur weer. De verpompbaarheid van de olie is gemeten tussen 0w en 25w. 0w staat voor 60.000 centiPoise bij -40 graden Celsius en 25w staat voor 60.000 centiPoise bij -15 graden Celsius. CentiPoise is een meeteenheid voor de viscositeit, oftewel de vloeibaarheid. Dit betekent dat 0w olie bij -40 Celsius net zo dik is als 25w motorolie bij -15 graden Celsius. 5w motorolie heeft dezelfde dikte bij -35 graden Celsius. Tegenwoordig is bijna elke soort olie 5w of 10w. Voorheen kon je nog weleens 20w vinden. Olie wordt tegenwoordig steeds dunner en je vind steeds meer 0w motorolie. Hoe lager het getal is, hoe sneller je auto zal starten bij koudere temperaturen. Alleen niet elke motor is daarentegen weer geschikt voor 5w of 0w. Als je een te dunne olie gebruikt in je motor dan heb je een hoger olieverbruik wat slecht is voor het milieu en je portemonnee.

5w30 motorolie

De meeste verkochte motorolie is 5w30. Dit is een multigrade olie die zowel in de winter als zomer gebruikt kan worden. De olie is geschikt voor zowel diesel- als benzinemotoren. De olie is bruikbaar tot temperaturen van -25 graden Celsius. Het getal van 30 geeft aan hoe vloeibaar, oftewel de viscositeit, bij 100 graden Celsius. Gebruik altijd de motorolie die geschikt is voor je voertuig, anders kan je je motor permanent beschadigen.

De verschillende soorten olie voor de motor van je auto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top