Sistersinwonderl

Lyme voorkomen of behandelen

Lyme behandeling

De ziekte van Lyme is een infectieziekte en is het gevolg van een infectie met een bacterie. Je kunt het voornamelijk herkennen aan de rode ring of de plaats van de tekenbeet. Soms manifesteert de ziekte zich als blauwachtige of roze vlekken. De uitslag verschijnt meestal een paar dagen tot twee weken na de beet, maar kan ook na drie maanden optreden. Het is dus belangrijk de plek van de tekenbeet regelmatig te controleren. De ring of vlek wordt steeds groter. Uiteindelijk verdwijnt de ring of vlek vanzelf. Dit betekent niet altijd dat de bacterie weg is. Die kan in je lichaam aanwezig blijven en later schade aanrichten. Soms kun je besmet raken met de bacterie zonder zichtbare symptomen.
Lyme verloopt in drie fasen

Zonder medische tussenkomst verloopt de ziekte van Lyme in drie fasen. Van enkele dagen tot enkele weken na de beet ontstaan rode of blauwrode ronde vlekken op de plaats van de tekenbeet. Het gebied breidt zich geleidelijk uit en vervaagt vanuit het midden naar de rand. Griepachtige symptomen zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn en vermoeidheid treden tegelijk of apart op. De tweede fase manifesteert zich binnen een paar weken of maanden na de tekenbeet. Typische symptomen zijn pijn in armen en benen, gewrichtspijn of zwelling, een onregelmatige hartslag, gezichtsmisvorming als gevolg van gezichtsverlamming, diplopie, zenuwontsteking en ontsteking van je hersenen. In het laatste stadium van de ziekte kamp je met chronische pijn en gewrichtszwelling, neurologische klachten en chronische huidziekten.

Antibioticum

Raadpleeg bij een tekenbeet onmiddellijk je vertrouwde huisarts. Een lyme behandeling bestaat in het slikken van antibiotica. Hoe sneller wordt ingegrepen hoe korter je genezingsperiode.

De ziekte van lyme voorkomen

Naast een lyme behandeling kun je gelukkig ook zelfs iets doen om de ziekte te voorkomen. Controleer je na iedere wandeling in een groene of bosrijke omgeving op tekenbeten. Die vind je vooral op oksels, lies en billen. Bij kinderen controleer je vooral hun hoofd, achter de haarlijn en achter de oren. Trek de teek voorzichtig uit de huid met een tekenpincet.

 

Lyme voorkomen of behandelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top